ga naar hoofdinhoud
Onze Kernwaarde 1: Authenticiteit

De kanarie in de kolenmijn

“Hendrik, we moeten als de bliksem naar boven, die kanarie ligt op half zeven!” In het begin van de 20e eeuw hadden ze een prima indicator: als de kanarie op z’n rug lag, moest je maken dat je de mijn uitkwam. Giftige stoffen waren het beestje fataal geworden. Een goede indicatie dat de mijnwerkers niet lang daarna eenzelfde lot beschoren zou zijn.

Van oud naar nieuw
In ons onderwijs gebeurt op dit moment precies hetzelfde: hoogbegaafde leerlingen vallen bij bosjes uit. De kanaries in het onderwijs. Een duidelijker signaal dat het huidige onderwijs niet voldoet is er niet. Het huidige onderwijs stamt uit de kolenmijntijd. En zoals de mijnen inmiddels historie zijn, zou dat onderwijssysteem ook al lang vernieuwd moeten zijn. Maar kinderen worden nog steeds in dat oude keurslijf geduwd.

Passend onderwijs
Onze kinderen kleuren het liefst buiten de lijntjes. Niet omdat ze dat graag wíllen, maar omdat ze niet anders kúnnen. Ons huidige onderwijs smoort inventiviteit, vernieuwing en progressie in de kiem. En daarmee gaan we onze eigen ondergang tegemoet. Want wie moet dan met originele oplossingen komen voor het stikstofprobleem? Het smelten van de ijskappen?
Laten we de kanaries in het onderwijs serieus nemen. Als het ons lukt om hén van goed en passend onderwijs te voorzien, weten we dat we op de goede weg zijn.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram