ga naar hoofdinhoud
Onze Kernwaarde 1: Authenticiteit

Kernwaarde #2: Plezier

Laat deze mindmap aan een willekeurige puber zien en er valt ze direct 1 ding op: er staat een woord in wat absoluut niet bij plezier hoort, namelijk leren.

Word je vanaf baby aangemoedigd en gestimuleerd om te gaan staan, lopen en praten, rond de leeftijd van 5 jaar beginnen we ontwikkeling een stuk serieuzer te vinden en blijft het niet maar alleen bij aanmoediging, maar komt er meer ruimte voor op- en aanmerkingen en kritiek. Als je iets kunt, moet je het beter kunnen, als je iets goed beheerst moet het sneller, het wordt moeilijker, diepgaander en het is nooit goed genoeg. Rode strepen door foute antwoorden, opmerkingen bij een manier die niet de voorgeschreven manier van werken is en ga zo maar door.

Leerkuil?
Zo gaat het met ’t plezier in leren al snel bergafwaarts. Totdat je als kind op gegeven moment de lol er niet meer van inziet, ongemotiveerd de schoollessen volgt en zelfs faalangst ontwikkelt. Dan komen er hulptroepen in actie, met mindset-trainingen, een paar bezoeken aan een orthopedagoog en een faalangstcoach. Want: ‘fouten maken mág!’ En meer van die kreten die je in die diepe kuil van demotivatie als hulplijn krijgt toegeworpen.

Andere manier van onderwijs
Maar creëren we, met de beste bedoelingen, nu juist niet zélf die ongemotiveerde leerlingen? Moeten we niet eens kijken naar de manier van onderwijzen vanaf groep 3? De vaste rekenmethodes? Het hele onderwijsstramien?Als we lessen leuk weten te maken, kunnen kinderen hun natuurlijke leergierigheid behouden en zullen ook de tieners nog beamen: leren en plezier, dat hoort inderdaad bij elkaar!De andere optie snappen ze namelijk direct: niets meer mogen leren tot je oud en bejaard bent, dat is het toch ook niet… Dan moet je het tot je 80e met je vaardigheden en kennis van nu doen. Je mag niet meer een dansje via Tiktok uitproberen, nee nee, en je techniek met voetbal verbeteren of een paar liedjes op de piano proberen te pingelen… Dat is ook leren, dus dat mag je de rest van je leven niet meer doen.
Ah, nee. Dan blijkt een leven lang níet leren ineens een stuk minder aantrekkelijk.

Van waakvlam naar spetteren vuur
Gelukkig voor ons onderwijs is die diepe drang tot leren altijd aanwezig, hoe diep weggestopt ook. En het is aan ons als volwassenen om te zorgen dat dit van een soms nagenoeg uitgedoofd vlammetje weer een spetterend vuur gaat worden.


Met plezier!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram